Franse bulldog met staart

Een veel voorkomende vraag die ik vaak gesteld zie op online forums, is of Franse bulldoggen al dan niet worden geboren met lange staarten die vervolgens worden afgeknipt en gecoupeerd om “cosmetische” redenen. Dit is een afschuwelijk iets om te gebeuren met een hond, en ik ben blij om je te vertellen dat het niet het geval is met dit ras: Nee, de staarten van Franse bulldoggen worden niet gecoupeerd of afgeknipt. Ze worden geboren zonder lange staarten, in plaats daarvan hebben ze kleine, stompe staarten. Sommige zijn schroefvormig, sommige met kleine rondingen, en anderen heel kort en recht. De stompe staart is een bijproduct van de vroege dagen van het fokken van Franse bulldogs met staart.  

franse bulldog met staart

Hebben Franse bulldoggen überhaupt staarten? 

Franse bulldogs zijn honden met staarten, maar ze zijn gefokt om schattige, korte en stompe staarten te produceren, wat meestal betekent dat hun kont te zien is. Er zijn meestal drie verschillende soorten Frenchie staarten, recht naar beneden en stomp, geschroeid en stomp (maar nooit gekruld) en als dikke wortel met een zeer fijne punt. De klassieke staartvorm is de staart die recht naar beneden gaat. Dit is de meest voorkomende vorm en grootte voor de staart van een Franse bulldog. Worden Franse bulldoggen geboren met staarten? Of worden Franse bulldoggen geboren zonder staart? Ze worden met staarten geboren, zij het niet met een lange staart zoals de meeste hondenrassen hebben.  

Veroorzaakt hun staart gezondheidsproblemen? 

Het is mogelijk dat de Franse bulldog met staart gezondheidsproblemen kunnen krijgen of hebben. Franse bulldogs kunnen door de manier waarop de staart van het ras in de moderne tijd is ontwikkeld, de botten soms niet goed in de ruggengraat passen. In sommige gevallen kan dit leiden tot misvorming en instabiliteit van de wervelkolom, en dat kan leiden tot schade aan de wervelkolom en de zenuwen – en pijn! Deze genetische aandoening komt voor bij sommige Franse Bulldoggen en is een direct gevolg van de pogingen van fokkers om de voorkeur te geven aan het type schroefstaart. 

Franse Bulldog rechtstaart initiatief 

In 2010 in het Verenigd Koninkrijk een programma werd gelanceerd door de nationale Kennel Club om af te stappen van de schroef-, kurk-schroef- of strakke staart naar een rechtere staart bij Franse bulldogs. Waarom? Omdat het fokken dat heeft geleid tot dit uiterlijk in feite een ingefokt spinaal defect is. Staarten zijn ontworpen om de wervels te stabiliseren en helpen de achterste spiergroepen van een hond te ondersteunen. Zonder staart kunnen honden lijden aan aandoeningen als verwijding van het rectum, incontinentie en hernia’s. Als we kunnen toewerken naar Franse Bulldoggen met rechte staarten, zal dat leiden tot een verbetering van de gezondheid van het ras. Het zal tijd kosten, maar het zou leiden tot duidelijke voordelen. Dit initiatief om af te stappen van de staarten die we zien bij de huidige Franse Bulldoggen wordt niet alleen in het Verenigd Koninkrijk doorgedrukt, maar ook in andere landen in Europa. Hun doel is om het ras terug te krijgen naar het hebben van de korte-drop staart die het oorspronkelijk had. 

franse bulldog staart

Waarom hebben Franse bulldoggen korte staarten? 

Vroeger hadden Franse bulldogs langere staarten dan degene die we vandaag de dag zien. Dus waarom werden ze korter en leek het alsof ze waren gecoupeerd of afgeknipt? Ik denk omdat ze oorspronkelijk werden gebruikt voor ratten. Door selectief fokken zou het mogelijk zijn geweest om in de loop der tijd kortere staarten te krijgen, die hun snelheid kon verhogen en die hielp rattenbeten aan de staart te voorkomen. In de loop van de tijd, als Franse bulldogs met of zonder staart zijn veranderd van het zijn werkhonden, is het een deel van hun cosmetische aantrekkingskracht geworden, en dus, selectief fokken heeft hen laten zijn om kortere en kortere staarten te hebben. 

Kunnen Franse bulldoggen met hun staart kwispelen? 

Franse Buldoggen kunnen niet kwispelen met hun staart. Sommige kunnen hun stompe staart een beetje bewegen, maar over het algemeen is een kwispelend achterwerk een teken dat een Fransoos gelukkig is, omdat hun staarten te kort zijn om echt te kwispelen. Als je iets van honden weet, dan weet je dat een kwispelende staart een teken is dat de hond gelukkig is. Voor meer informatie over de Franse bulldog met of zonder staart raden we het handboek voor de Franse bulldog aan. 

Het complete handboek voor de Franse bulldog

Franse Bulldog handboek downloaden