Gezonde oren dragen bij aan een gezonde hond

De gezondheid van uw hond is voor uw hond en voor u als eigenaar van de hond ontzettend belangrijk. De oren spelen een grotere rol in de gezondheid van uw hond dan u waarschijnlijk zou verwachten. De oren van de hond spelen een grote rol bij het behouden van evenwicht, oriëntatie en het tonen van emoties. Het is dan ook belangrijk om de oren goed schoon te houden. De twee meest voorkomende kwaaltjes aan de oren van zijn oorsmeer en oormijt bij honden.

Oorsmeer honden

Oorsmeer is een veel voorkomend kwaal bij honden en kan over het algemeen redelijk goed voorkomen worden door de oren van uw hond regelmatig schoon te maken. Het is belangrijk om de oren al vanaf jonge leeftijd regelmatig schoon te maken oorsmeer bij honden te voorkomen. Door de oren vanaf jonge leeftijd regelmatig schoon te maken raakt uw hond gewend aan het gevoel. Een gevaar van het niet op tijd verwijderen van oorsmeer is dat dit een broeinest van bacteriën kan worden. De ophoping oorsmeer kan enorm gaan stinken en is een veilige plek voor oormijt om zich te nestelen. Om de oren schoon te maken kunt u gebruik maken van een oor reinigende vloeistof. Het is belangrijk om een middel uit te zoeken dat geen chemische stoffen of alcohol bevat!

Oormijt honden

Oormijten zijn kleine parasieten die zich kunnen nestelen in de oren van uw hond. Zoals gezegd kunt u de oormijten deels vermijden door oorsmeer regelmatig uit de oren van uw hond te verwijderen. Helaas nestelt oormijt zich niet alleen in oorsmeer maar ook in huidschilfers en weefselvocht, hierdoor kunt u de oormijten nooit volledig voorkomen. Je kunt herkennen dat je hond last heeft van oormijt zodra hij regelmatig aan het oor begint te krabben of de kop steeds scheef houdt. Daarnaast gaan de oren van uw hond enorm stinken! Als uw hond oormijt heeft dient u dit altijd te behandelen, oormijt gaat namelijk nooit vanzelf weg! De oormijt valt te bestrijden middels medicijnen. U kunt de behandeling in eerste instantie zelf uitvoeren, als er echter een ontsteking ontstaat dient u zo snel mogelijk uw dieren huisarts te bezoeken.